Interjú

Természetes módszerek a hormonegyensúly eléréséhez –

beszélgetés dr. Schreiber Katalin hormontanácsadóval

A női egészség kulcsa, hogy a ciklust szabályozó két fő női nemi hormon, vagyis az ösztrogén és a progeszteron megfelelő egyensúlyban legyen. Hogyan lehet ezt természetes módszerekkel elérni?

A legalapvetőbb, hogyha a természet szerint történnek a dolgok, tehát egy ovuláció után visszamaradt sárgatest termeli számunkra a progeszteront a ciklus második felében. Amennyiben ez nem következik be, akkor máris ösztrogéndomonanciáról beszélhetünk a progeszteronhoz képest. Itt kiemelném azt a rengeteg kívülről bevitt ösztrogént amivel tovább súlyosbítjuk állapotunkat. Ezek közé tartoznak fitoösztrogének (szója), melyeket táplálkozás során juttatunk be, szintetikus ösztrogének (fogamzásgátlók és egyéb hormontartalmú gyógyszerek), valamint – a legveszélyesebbek – a xeno-ösztrogének (vegyszerek, permetszerek, kozmetikumok), melyek szinte kikerülhetetlenek mai életünkben. Tehát egyetlen természetes mód, hogy mindezt megakadályozzuk vagy küzdjünk ellene, hogy csökkentjük a bevitt külső ösztrogéneket és természetes progeszteront juttatva a szervezetbe, annak szintjét fölemeljük az ösztrogénünk szintjére, hogy újra helyreálljon az egyensúly.

Endometriózis esetén az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronnal szemben. Miként segíthet a természetes progeszteronpótlás? Egyáltalán hogyan lehet természetes módon progeszteront bejuttatni a szervezetbe?

Az ösztrogént egyetlen hormon képes ellensúlyozni, ez pedig a progeszteron. Így ha ezt bejuttatjuk a szervezetbe, akkor képesek lehetünk felvenni a harcot, és helyreállítani az egyensúlyt. Ennek módja egy krém, melynek használata hasonló egy egyszerű testápolóhoz, persze annál sokkal többet jelent. Azért krém, mert a progeszteron egy lipofil, zsíroldékony vegyület és ez a legmegfelelőbb módja, hogy a lehető legtöbb hatóanyagot bejuttassuk a szervezetbe. Itt tenném hozzá a teljesség igényével, hogy az emberi szervezet egy roppant összetett rendszer, tehát a megfelelő hatékonyság érdekében még számos egyéb hormon vizsgálata és egyensúlya szükséges, nem beszélve a lelki háttér gyógyításáról.

Miből áll a progeszteron krém? Mi a hatóanyaga és hogyan működik a szervezetben?

Az a progeszteron krém, amellyel én dolgozom, egy Norvégiában 17 éve alkalmazott krém, és egy wild yam nevezetű dél-amerikai növényből kivont hatóanyagot tartalmaz. A krém különleges hatékonyságának titka nem csupán a wild yam-ben rejlik, hiszen azt Dél-Amerikában már 150 éve alkalmazzak nőgyógyászati problémák kezelésére és megelőzésére. A krém egy olyan fejlesztés, amely egy természetben előforduló növény hatóanyagával képes a petefészkünk által termelt progeszteronnal egy az egyben megegyező hatóanyagot bejuttatni, és ezáltal az ösztrogén-progeszteron egyensúlyt helyreállítani. Krém formátuma pedig lehetővé teszi, hogy a hatóanyag minimum 90%-a hasznosuljon a lehető legrövidebb időn belül, miközben nem terheljük az emésztőrendszert és a májat.

Mi az előnye a természetes progeszteronkrémeknek a szintetikus hormonkészítményekhez képest? Van hátránya vagy mellékhatása?

Amíg a szintetikus készítmények buldózerként érik el hatásukat a szervezetben, addig a természetes hatóanyag beilleszkedik finomra hangolt szervezetünk működésébe. Sajnos számtalan példa mutatja, hogy a szintetikus készítmények számos mellékhatással járnak, például klimaxos tünetek, ödéma, férfias jelleg megjelenése. Elég ha végigolvassuk a lehetséges mellékhatásokat a dobozban. Persze, nem mindenkinél jönnek elő, de akinél igen, azokat ez nem vigasztalja. A lényeg, hogy mindenki tudja, hogy van más választása is, ami lehet, hogy az ő szervezetének megfelelőbb. A természetes progeszteron alkalmazása nem jár mellékhatásokkal, de fontos tudni, hogy a kívánt hatás eléréséhez feltétlenül szakemberhez kell fordulni, ezért mindenki kérje hormontanácsadó segítségét.

A progeszteron krémen kívül milyen egyéb természetes készítmények segíthetnek az endometriózissal felborult hormonális rendszer egyensúlyának megteremtésében?

Talán nem is a készítményt mondanám, inkább azt a szót emelném ki, hogy természetes! Minden olyan dolog segíti a gyógyulást, ami nem szintetikus, nincs benne adalék, színezék, stb., tehát szeressük a testünket annyira, hogy nem nehezítjük tovább a dolgát. Kerüljük a mű élelmiszereket, a vegyszereket, a nem tiszta kozmetikumokat.

Mi a tapasztalatod: az orvosok mennyire nyitottak a természetes készítményekre a szintetikus gyógyszerek helyett? Szoktál orvosokkal is együttműködni?

Igen, ismerek olyan nőgyógyászokat, akik elismerik a krém hatékonyságát és használják is azt, de a számuk jelenleg Magyarországon nagyok kevés. Remélem, hogy ez a jövőben változni fog.

Az endometriózis kezelésében milyen egyéb módszerek vagy életmódbeli változtatások segíthetnek? Hormontanácsadóként mit szoktál javasolni?

Az endometriózis kezelése mindig nagyon összetett, és teljesen egyéni. Sajnos nincs egy biztos módszer, ami mindenkinél beválna. Persze vannak olyan alapkövek, amit mindenkinél alkalmazok. Először is fontos az egyénre szabott étrend, a mozgás és a lelki háttér feltárása, vagyis a stresszor megtalálása, mert e nélkül minden erőfeszítés hiába való!

Endometriózis kapcsán Te magad is érintett vagy, hiszen olvashattuk már a történetedet az Endosegítő oldalán egy korábbi posztban. Hogyan segít Téged ez a tapasztalatod az endometriózissal érintett nők gyógyulásának segítésében?

Szerintem teljesen más, ha egy olyan személy ül Veled szemben, aki maga is átélte az endometriózis borzalmait. Akinek nem volt endometriózisa, el sem tudja képzelni mi zajlik le közben egy nő testében és lelkében, hogyan megy tönkre ebben a betegségben. Én tudom, mi zajlik bennük, mit jelent a szemükben a terápia 3-4. hónapja körül a csillogás, amikor kezd elmúlni a fájdalom, már nem ömlik a vér, már ki tudnak mozdulni a lakásból, és már nem csak ekörül forognak a gondolataik. Mindig azt szoktam mondani, hogy próbáljon meg valaki valami negatív dologra gondolni csupán egy napon át – de állandóan – és nézze meg nap végére mennyire leszívja az összes energiáját. Hát ilyen egy endós nő feje sokszor. Egyszerűen nem tud másra gondolni, és ez nem egy napig tart így, hanem lehet, hogy már évek óta fennáll.

Te magad is használsz természetes hormonegyensúlyhoz progeszteronkrémet vagy egyéb természetes készítményeket?

Én magam is használom a krémet és azóta teljesen megváltozott az életem, mert újra visszakaptam a szabadságomat. Nem kell egyetlen napot sem otthon töltenem menstruáció miatt, nincsenek fájdalmaim, nem szorongok az endó miatt, hanem együtt élek vele. Tudom, hogy nekem egész életemben oda kell figyelnem rá, amit hol könnyebb, hol nehezebb megemésztenem, de már nem irányítja többé az életem és ez nagy különbség!

Az interjút készítette:

Tamás Zita

www.endosegito.hu

Ezúton is köszönöm a lehetőséget!