Hormonszintek nyálból

www.prolabor.hu

Új vizsgálat, kortizol mérése nyálból!

http://www.laborexpress.hu

Egy évszázada mérnek hormonokat különböző testnedvekben annak érdekében, hogy megbízható információkhoz jussanak különböző betegségek diagnosztizálása során, vagy a páciensek egyéb állapotbeli változásairól szerezzenek tudomást. Különösen a múlt század 60-as éveiben vett nagy lendületet a mérési eljárások különösen nagy érzékenységének kifejlesztése a legkisebb hormonkoncentrációk mérésében.

Itt most csupán a szteroid hormonok mérésének analitikus eljárásaival foglalkozunk. Szteroid hormonnak azokat nevezik, melyek karakterisztikus molekula szerkezettel rendelkeznek, három hatos és egy ötös molekulagyűrűből állnak.

Ehhez tartoznak a többi között:

Kortizol, az ún. stresszhormon

Tesztoszteron, a férfias nemi hormon

Ösztradiol (E2), a legerősebb ösztrogén fajta (a női nemi hormon)

Ösztriol (E3), a legfontosabb nyálkahártya-hormon

Progeszteron, a sárgatest-hormon

DHEA, az androgének legfőbb képviselője

D-hormon, ami tulajdonképpen a szervezetben átalakult D-vitamint jelöli

Ezeknek a hormonoknak a koncentrációja az emberi szervezetben igen alacsony. Ezért a mérési eljárások minősége igen nagy követelményeknek kell megfeleljen. Egyébként haszontalan mérési eredményekkel számolhatunk, amelyek többet ártanak, mint segítenek.

Vér és nyál mint vizsgálati anyag

A szteroid hormonok a vérben kb.95-98%-ban kötőproteinekhez kapcsolva találhatók (pl. SHBG. DBG, albumin stb.). Mivel a megkötött hormonok biológiailag inaktívak, a hormon receptorok számára így nem állnak rendelkezésre. Biológiai hormonaktivitásra csak a szabad hormonok képesek! A nyál ezeket a szabad hormonokat tartalmazza, a mérések is ezeket mutatják ki.

A nyálból történő szteroid hormonvizsgálat előnyei:

Különösen olyan hormonkoncentráció méréséhez alkalmas leginkább a nyál, ahol a hormonok koncentrációja az időben változik. Nézzük például a cortisolt. Mivel a kortizol-értékek a reggeli felébredés után a legmagasabbak, ezért szükséges az első mintát ebben az időben levenni. A kortizol-értékek változásának követése érdekében szükséges még 4, 6, 9 és 12 óra után levett próbák analizálása.

Nemcsak a mellékvesekéreg-hormonok a kortizol és a DHEA, hanem a szexuálhormonok, az ösztradiol, progeszteron és tesztoszteron, koncentrációjának mérésére is a legalkalmasabb.

A női szexuálhormonok, mint az ösztradiol és progeszteron, melyek jelentősen részt vesznek a női ciklus szabályozásában, ciklusfüggő ingadozásoknak vannak kitéve.

Egy havi ciklus során az ilyen hormonkoncentráció méréséhez is a nyálminta vétele a legalkalmasabb, mivel a minta levételét maga a páciens is bárhol, bármikor elvégezheti.

Hormonméréseket ennek ellenére, manapság még mindig vérből végeznek, ill. alkotórészeiből (szérum és plazma). A szérum a vértől centrifugálással különíthető el. A plazma ezzel szemben úgy nyerhető, hogy a vérhez, annak levétele után, véralvadás növelő anyagot adnak és így választják el a vérsejteket. A plazma tehát még számos egyéb folyékony anyagot tartalmaz. Mivel azonban csak a szabad hormonok a relevánsak, sok esetben a hormonmérés vérből ill. szérumból vagy plazmából nem igazán kifejező erejű.

Külsőleges hormonbevitel (tapasz, krém, gél, hormonspirál, vaginagyűrű) mértéke csak igen nagy mennyiségű túladagolás után mutatható ki a vérben. Ezzel szemben a nyálból való meghatározás ideális módszer a külsőleges hormonalkalmazás kontrollálására.

A vérben és a nyálban lévő hormonkoncentrációk igen nagy mértékben eltérnek egymástól.

Ezért a vérből történt hormonkoncentráció vizsgálat eredményéből nem lehet visszakövetkeztetni a nyálban lévő megfelelő hormonkoncentrációra.

A nyálból történő szteroidhormon-megállapítás a 80-as években kezdte első hajtásait nyitogatni és az orvosi kutatásoknak szárnyakat adott. A relatív nagy mennyiségű nyálszükséglet és a bonyolult elemzési eljárás (extrakció,radioaktív izotópok stb.) miatt azonban nem tudott a mindennapi rutin részévé válni. A 90-es éve végére válhatott újra aktuálissá, ugyanis a közbenső időben a nyálanalitika fejlesztése nagy haladást ért el.

A nyálanalízis mint diagnosztikai eljárás Magyarországon még szinte ismeretlen. Pedig mint az orvos, de a beteg számára is jelentős előnyökkel bír.