Férfi hormonzavarok

A férfi hormonzavarok társadalmunkban éppoly óriási problémát jelentenek, mint a nőiek. Alapvető különbség, hogy a férfiak általában már csak akkor mennek orvoshoz, amikor már nagy a baj és a tünetek elviselhetetlenek SAJNOS!

Milyen problémákról és tünetekről is van szó?

A termékenység csökkenése, az impotencia, a prosztata és sperma problémák, nem beszélve a nemi vágy csökkenéséről, mind-mind olyan problémák, melyekről KELL beszélni!

Tüneteket, amelyek azt hivatottak jelezni, hogy csökkent a férfi progeszteron és tesztoszteron szintje, azaz veszélyben van:

Letargia, csökkent energia

Csökkent nemi vágy (alacsony libidó)

Erekciós problémák

Izom, illetve ízület gyengeség és fájdalom

Ingerlékenység

Here ciszták, here rák

Alvászavar

Depresszió

Csontritkulás (prosztata műtét után is)

Prosztata megnagyobbodás

Prosztata rák

Hajhullás, hajminőség változás, fejtetői kopaszodás

“Mellek” kialakulása

Testszőrzet csökkenés (nemi tájékon is)

Nemi szerv méretcsökkenés vagy sorvadás

Terméketlenség (sperma kvalitás problémák)

Impotencia (nincs kielégítő erekció)

Hol kezdődik a baj?

Dr. Lee kutatásai alapján a prosztatában, valamint a szőr és haj tüszőkben van egy enzim (5-alpha-reduktáz), amely a tesztoszteront dihidro-tesztoszteron-ná (ezentúl DHT) alakítja.

Arra a megállapításra jutott, hogy a DHT erőteljesen stimulálja a prosztata sejtek proliferációját, azaz burjánzását, ezzel prosztata megnagyobbodást okozva. Ez a megnagyobbodás sajnos azt is magával hozza, hogy szűkül húgycső csatorna, mely vizelési zavarokhoz vezet.

Egy messzebbre menő következtetése szerint pedig a jelentősen magas DHT szint a prosztata rák egyik okozója!

A DHT kb. 3-szor erősebb affinitása van az androgén receptorok felé, mint a tesztoszteronnak. És kb. 15-30-szor nagyobb affinitása a mellékvese által termelt egyéb androgén hormonokhoz képest!

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy ennyivel erőszakosabban képes kapcsolódni az amúgy tesztoszteronnak fenntartott receptorokhoz a sejteken!

A magas DHT szint felelőssége a férfiak szervezetében:

férfias kopaszodás

prosztata hiperplázia (megnagyobbodás)

prosztata rák

Megoldás

Éppen ezért a megoldást a szakember abban látja, hogy meg kell akadályozni a tesztoszteron DHT-vá alakulását.

Mivel a progeszteron egy igen hatékony 5-alfa reduktáz gátló (az 5-alfa reduktáz az az enzim, mely a tesztoszteront DHT-vá alakítja), a korral járó progeszteron szint csökkenés hozzájárul ahhoz, hogy egyre több tesztoszteron tud DHT-vá alakulni.

A progeszteron szint helyreállítása segíthet abban, hogy megfelelő mennyiségű 5alfa-reduktáz enzim legyen gátolva a férfi szervezetében, így tudjuk meggátolni a tesztoszteron dihidro-tesztoszteronná alakulását, mely egyébként képes volna a prosztata sejtek kórós burjánzását előidézni.

Összefoglalva, egy hormontanácsadó által beállított alacsony dózisú természetes progeszteron pótlással meg tudjuk védeni a férfiakat a fenti problémáktól.

Tapasztalat

Dr. Lee-nek rengeteg olyan “véletlen” férfi páciense volt, akik úgy kerültek kapcsolatba a progeszteronnal, hogy a feleségeiket kenték be progeszteron krémmel. Egy pár ilyen “segítőkész” hónap után, a férfiak azt figyelték meg magukon, hogy a megnagyobbodott prosztatájuk erőteljes zsugorodásnak indult, a vizelési gondjaik is kezdtek megoldódni, nem beszélve arról, hogy fokozatosan visszatért a libidójuk.

Igen sok prosztata rákos férfi beteg arról számolt be, hogy progeszteron szint helyreállítás alatt az orvosaik által rendszeresen mért ún. PSA szintjük (Prosztata Specifikus Antigén) jelentősen csökkent, illetve a daganat nem fejlődött tovább, sőt!

Léteznek bizonyos szintetikus 5-alpha reduktáz gátló szintetikus gyógyszerek, melyeket prosztata megnagyobbodás, prosztata rák és hajhullás esetén alkalmaznak.

Hatékonyak ugyan, de igen sok mellékhatással is járhatnak, mint pl. az impotencia, abnormális ejakuláció vagy erekciós problémák.