Férfi hormonegyensúly

A férfi szervezet felépítése

Belső férfi nemi szerv

A herék a hasüregen kívül, a herezacskóban helyezkednek el. A herékben termelt spermák a mellékherében tárolódnak. A mellékhere folytatása az ondóvezeték, amely a dülmirigyen (prosztata) keresztül a húgycsőben folytatódik. A prosztata a húgyhólyag alatt helyezkedik el, az ondó folyékony részének jelentős része itt termelődik. A prosztatán keresztül kapcsolódik az ondóvezetékhez az ondóhólyag. Ezen páros szerv jelentős váladékot termel. A húgycsőhöz kapcsolódó Cowpre-mirigyek feladata nemi izgalom hatására a makk sikamlóssá tétele.

A here felépítése és működése

A herék külső részét a feszes hereburok alkotja, mely belső felszínéről eredő sövények a herét herelebenyekre tagolják. A sövények kötőszövetes állományában találhatóak a hormontermelő Leydig-sejtek. A herelebenykék állománya szabálytalanul feltekeredett csövecskékből áll, melyek végei a herecsatornácskákban folytatódnak.

A hímivarsejtek képződése a kanyarulatos csatornákban (feltekeredett csövecskék) indul meg. A hímivarsejtek végső átalakulása a mellékherékben, illetve a női nemi szervekben történik.

Külső férfi nemi szerv

A hímvessző a férfi párzószerv. Megközelítőleg a közepén húzódik végig a húgycső. A hímvesszőn három részt különítünk el: tő, test és makk. Keresztmetszeti képén felül két nagyobb méretű barlangos test helyezkedik el, míg alsó részén a húgycső, amelyet a páratlan barlangos test fog körül. A barlangos testek nemi izgalom hatására vérrel telítődnek, kialakul a merevedés (erekció). A hímvesszőt kívülről vékony bőr borítja, amely a makkon visszahajlik, ez a fityma. Ha a fityma a makkról nem húzható le fitymaszűkületről beszélünk.

A férfiak hormonrendszere

A progeszteron termelődése és jelenléte a férfiakban életbevágóan fontos, hiszen a férfi szervezete progeszteronból fog előállítani kortikoszteroid hormonokat és tesztoszteront.

A kortikoszetroid hormonok olyan életbevágó fontosságú funkciókért felelősek, mint stressz reakció, immunválasz, gyulladás szabályozás, szénhidrát anyagcsere, fehérje lebontás, vér elektrolit szintjeinek szabályozása vagy a viselkedés.

A tesztoszteron főbb feladatai a férfi szövet kialakulása, mint a herék vagy a prosztata, a megfelelő izomzat, a testszőrzet és a csontozat kialakulása.

A férfiak sokkal kisebb mennyiségben állítanak elő progeszteront, mint a nők, de ettől még számukra is egy nagyon fontos hormon, hiszen nincs tesztoszteron vagy kortikoszteroid hormon progeszteron nélkül.