Az ösztrogéntúlsúly okai

Az ösztrogéntúlsúly legfőbb oka az ovuláció hiánya mellett, hogy az ösztrogént nem csupán a szervezetünk állítja elő, hanem kívülről annyi más forrásból szerezzük be, hogy azt már nem tudjuk megfelelően tolerálni és a petefészkünk által termelt progeszteronnal egyensúlyozni.

Tekintsük át, honnan is jutunk ahhoz a rengeteg ösztrogénhez!

  1. Stressz!

Ha a szervezetünk állandó stresszhatásnak van kitéve, akkor a progeszteronból a szervezet kortizolt fog előállítani a stressz elhárítására, így a női ciklus egyensúlyban tartásához már egyből nem is marad. Továbbá ha a szervezet úgy érzékeli, hogy kint háború van, akkor a legfontosabb a túlélés és nem a fajfenntartás, így leállítja az ovulációt. A stressz ezenkívül növeli a prolaktin hormon szintjét is, ami szintén gátolja a tüszőrepedést.

  1. Helytelen táplálkozás

A rengeteg ösztrogéntartalmú táplálék fogyasztása, finomított szénhidrátok, cukrok, vitamin- és rost szegény táplálkozás, túlsúly, koplalás, ezek mind hozzájárulnak az ösztrogén dominanciához. Ásványi anyag hiány miatt csökken az enzimmunka, így a hormonok nem tudják ellátni feladatukat. Nézzük meg az élelmiszereket, telis tele vannak adalékanyagokkal és szójával, ami egy fitoösztrogén. Valamint itt kell még említést tenni a nagyüzemi hústermelésről, mely során az állatokat teletömik hormonokkal a gyorsabb hízás vagy nagyobb mennyiségű tejadás érdekében, amit mi előszeretettel megeszünk fölborítva ezzel hormonegyensúlyunkat. Továbbá a csapvíz, mely tele van az általunk elfogyasztott fogamzásgátlók és egyéb hormontartalmú gyógyszerek maradványaival.

  1. Vegyszerek otthon és a környezetben

A káros vegyszerek ma már mindenhol körülvesznek minket, ott vannak a levegőben, a vizekben, a talajban és az általunk használt termékek jelentős részében, amit a reklámok színes világa előszeretettel sulykol belénk. Edd ezt, kend ezt, tisztíts ezzel stb.! Bár ma már lehetetlen ezek elől kitérni, mégsem árt tisztában lenni vele, hogy mi is vesz körül minket és amennyire lehet kerülni őket.

Külső ösztrogén források=xenoösztrogének

Olyan testidegen vegyszerek, amelyek a szervezetbe jutva megzavarják a hormonális rendszer működését, képesek mimikálni az ösztrogént, de sokkal agresszívebbek nála. Rátelepszenek az ösztrogén receptorokra és blokkolják azt a természetes ösztrogén elől, sőt még a progeszteron receptorok elől is elveszik a helyet.

Néhány példa előfordulásukra a teljesség igénye nélkül:

szintetikus mosószer, öblítő, mosogatószer, háztartási tisztítószerek

tusfürdő, sampon, testápoló, fogkrémek

körömlakkok, lakkok, festékek, oldószerek

fehérített termékek (intim betét, szalvéta, toalett papír, papír zsebkendő)

testápolók, napozók

növényvédővel kezelt és tartósított élelmiszerek

dezodorok, illatosított termékek

lágyított műanyagok (ételhordók, palackok, cumisüvegek)

Szintetikus hormonok

A hormonok témakörében már előkerült, hogy mi a különbség egy természetes, a szervezetünk által előállított és egy szintetikus hormon között.

2002-ben látott napvilágot az a tanulmány, amelyben a menopauza után lévő nőknek szintetikus hormonkészítményeket adtak, de a vizsgálatokat idő előtt le kellett állítani, mert olyan jelentősen nőtt náluk a nőgyógyászati daganatok, agyvérzés, szívinfarktus kockázata.

Fogamzásgátlók

Elsőre úgy tűnik, hogy a nők óriási áldást kaptak a kezükbe a fogamzásgátlók megjelenésével. Biztonságos védekezést nyújtanak, egyszerű bevenni őket a mai rohanó világban, pontosan ki van számolva, így még a menstruációt sem kell számolgatni, abbahagyjuk és megjön. Ám sokan elfelejtik megemlíteni mikor fölírják ezeket a készítményeket, hogy amit mi menstruációnak gondolunk az valójában csak egy megvonásos vérzés, hiszen sem tüszőérésünk, sem tüszőrepedésünk, sem saját progeszteronunk nem lesz, miközben a tabletta ösztrogéntöbbletet hoz létre, valamint mellékhatása is lehet!

Előfordulhat szőrösödés, pattanások, hajhullás és egyéb mellékhatások, amiket érdemes elolvasni mielőtt az ember elkezdené szedni ezeket a szintetikus készítményeket.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor ezen készítmények adása elkerülhetetlen és fontos, de hosszú távú alkalmazásukért gyakran nagy árat kell fizetnünk, például mikor majd egyszer gyermeket szeretnénk.

Összefoglalva egyetlen dolgot tehetünk magunkért és családunkért, nem hagyjuk magunkat befolyásolni és tájékozódunk! A tudás hatalom, ha tudjuk mi vesz körül minket, akkor a minimálisra szoríthatjuk azon anyagok bevitelét, amely szervezetünket károsítja, azon kívül is még épp elég ellen kell küzdenie!