A progeszteron külső pótlása

Leghatékonyabb eszközünk a természetes progeszteron mellékhatások nélküli szervezetbe juttatására a bőrön keresztüli bevitel, egyrészt azért mert a progeszteron zsíroldékony, így a legnagyobb hatásfokkal tud így felszívódni, másrészt nem akadályozzák az emésztés folytán felmerülő felszívódási zavarok.

A kutatók szerint a szájon át szedett progeszteron hatékonysága sokkal alacsonyabb fokú, mint a krémként a bőrbe jutatott progeszteroné. A hatóanyagok nagy része ugyanis elvész az emésztés során, ezért a tabletták a szükségesnél nagyobb dózist tartalmaznak, ami viszont károsíthatja a májat. A krém segítségével a bőrön át felszívódva és a zsírszöveten átjutva közvetlen a véráramba kerül az értékes hatóanyag, így sokkal jobban hasznosul. Továbbá a krém csak biztonságos mennyiségű növényi eredetű progeszteront tartalmaz.

Ettől a folyamattól pedig nem várunk mást, minthogy egy idő után a szervezetben felélesztjük saját progeszteron termelésének kibontakozását, ami újra visszaveszi jól megérdemelt helyét a hormontermelési ranglétrán.