A női ciklus

Amit minden nőnek tudnia kellene

Normál esetben, a hipotalamusz, azaz az agyunk szabályozó központja kíséri figyelemmel a petefészkeink hormontermelődését és így szinkronizálja a normális menstruációs ciklust.

A női ciklus alapvetően két fő periódusra bontható, a tüszőrepedés előtti és utáni időszakra. A ciklus első napjának a szabályos menstruáció első napját tekintjük, hossza általában 28 napig tart, de ez 21-35 nap között változhat, ha ez a hossz állandónak számít.

Amikor a havi vérzés véget ér, a hipotalamusz GnRH hormont bocsájt ki, amely stimulálni fogja az agyalapi mirigyinket az FSH (tüszőérlelő) és az LH (tüszőrepesztő) hormonok kibocsájtására. Ezek a hormonok utasítják a petefészket ösztrogén termelésére, amely majd szépen elkezdi a tüszőérlelést.

 

A ciklus első felében (proliferációs szakasz) a petefészekben a tüsző érése, a méhben a nyálkahártya felépülése zajlik. Amikor a tüsző megérik és a méhnyálkahártya is felépült az ösztrogén segítségével, akkor a ciklus közepén a tüsző megreped, ez az úgynevezett LH-csúcs, mely után 24-36 órán belül az érett petesejt kilökődik. Ezt nevezzük ovulációnak. Ekkor éri el maximumát a termékenység és a nemi vágy is.

Abban az esetben, ha ez hiányzik, akkor a női ciklus alapjaiban változik meg és egyensúlya felborul, kialakul az ösztrogéndominancia!

Ezt követően az érett petesejt a petevezetékbe jut és elindul a méh felé, a megtermékenyítés még itt ebben a szakaszban történik.

Itt veszi kezdetét a második vagy luteális fázis, melyben a petefészekben visszamaradt tüsző sárgatestté alakul és elkezd progeszteront termelni, vagyis ha valakinél ez a szakasz hiányzik, akkor a progeszteron termelése abban a hónapban nulla. Ezt követően a sárgatest sorsa attól függ, hogy létrejött-e a megtermékenyülés, mert akkor progeszteron termelése mindaddig megmarad, amíg a méhlepény át nem veszi feladatát.

Ha nem történik megtermékenyítés, illetve beágyazódás, akkor a sárgatest elsorvad és egy nappal a menstruáció megjövetele előtt mindkét hormon szintje leesik, melynek hatására a méhnyálkahártya vérzés kíséretében lelökődik, majd újabb ciklus veszi kezdetét.

A szabályos menstruáció jellemzői:

általában 4-6 napig tart

az első napok erősebb vérzéssel járnak

mennyisége átlagosan fél deciliternyi

fájdalommentes, legfeljebb kellemetlen „érzéssel” és kísérő tünetekkel járhat

Abban az esetben, ha a menstruáció olyan fájdalmas, hogy fájdalomcsillapítóra van szükség, vagy nagy mennyiségű darabos vérzés tapasztalható, az semmiképpen nem tekinthető szabályosnak és valószínűleg ösztrogéndominancia húzódik meg a háttérben!

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy nőként az egyik legfontosabb, amit magunkért tehetünk, hogy ismerjük saját ciklusunkat, nem csupán a menstruációnk, hanem a fenti indokok alapján az ovulációnk megtörténtét is!

A témában: Bippan Norberg – Szil Péter nagyszerű könyve:

TERMÉSZETES FOGAMZÁSSZABÁLYOZÁS