A hormonok

Olyan kémiai üzenetközvetítők, amelyek a belső elválasztású mirigyektől (agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékvese, petefészkek, hasnyálmirigy) a véráram által, információkat közvetítenek a sejtek felé.

Egyes folyamatokat beindítanak, másokat pedig lassítanak vagy blokkolnak. Általuk valósul meg a szervezet összehangolt működése. A hormonok csak azokra a sejtekre képesek hatni, amelyek a megfelelő receptorral, azaz hormonkötő hellyel rendelkeznek. Tehát a sejt felszínén lévő zárat, csak a neki megfelelő kulcs nyitja! A hormonális rendszer legfőbb utasításai az agyalapi mirigyből származnak, érzelmeink pedig az agyalapi mirigyet is vezérlő hipotalamuszból. Így tehát világos az a szoros összefonódás, hogy a lelkiállapotunk hogyan hat a hormonokra és azokon keresztül a testünk valamennyi sejtjére.

A női nemi hormonok

A két legfőbb hormon, mely ide tartozik a ciklus első felében termelődő ösztrogén és a második felében megjelenő progeszteron. E két hormon kényes egyensúlya határozza meg női egészségünket.

A női nemi hormonok legfőbb előállítója a petefészek, melyben a tüszők ösztrogént, a megrepedt tüsző helyén keletkező sárgatest, pedig progeszteront termel. Ezen kívül a női szervezet előállít még DHEA és tesztoszteron hormont melyek szintén fontos szerepet játszanak az egyensúly és a nemi vágy fenntartásában.

Az ösztrogén

"Az élet angyala...a halál angyala!"

Az ösztrogén az elsőszámú nemi hormonunk, ami minket nőket nővé tesz. Ez felelős a másodlagos nemi jellegekért, szélesebb csípő, mellek nagysága, hangszín, a petesejtek éréséért, a méhnyálkahártya felépüléséért.

 Az ösztrogén a női nemi szerveken kívül szinte az egész szervezetre hat, pajzsmirigyre, csontokra, idegrendszerre, valamint fokozza a zsírok raktározását.

Progeszteron

A másik fontos hormonunk a progeszteron, mivel ez az egyetlen mely képes egyensúlyt tartani az ösztrogénnel és a ciklus második felében ellensúlyozni annak hatásait.

További jellemzői:

Terhességért hormon. Az ösztrogén által felépített méhnyálkahártyán minőségi változást idéz elő, hogy alkalmas legyen a petesejt beágyazódására.

Nemcsak nemi hormon: hat a csont-, ér-, immun-, és idegrendszerre, vérhígító, szemben az ösztrogénnel, ami rögösödést okoz.

Semmilyen másodlagos nemi jellegért nem felel.

Sajnos könnyen kiürül és a kortizol nevű stressz hormon blokkolja.

Napi 20 mg-ot kellene, hogy termeljen egy egészséges nő petefészke ovuláció és menstruáció között (14 napon át) az egyensúly fenntartása érdekében.

Férfiban a tesztoszteron után a második legfontosabb hormon.

Petefészekben választódik ki tüszőrepedés után, a terhesség 2-3. trimeszterében pedig a placenta választja ki. Kis mértekben a mellékvese is termeli.

Agysejtekre gyakorolt hatása antidepresszív, míg az ösztrogén stimulálja azokat.

Legzsíroldékonyabb hormon, ezért a legjobb bőrön át bevinni.

Természetes vagy szintetikus hormonok

Ebben a témakörben feltétlenül meg kell említeni mi a különbség természetes, a saját szervezetem által előállított és egy szintetikus hormon között. Óriási!

természetes hormonok feladata, hogy vigyék az üzeneteket a sejtek között. Ezzel szemben szintetikus hormonkészítmények – melyek különböznek saját hormonjainktól – egészen más üzeneteket fognak közvetíteni a sejtek között, továbbá mellékhatásokat is okozhatnak.

Ha például szintetikus progesztint használunk a mi progeszteronunk helyett, akkor a sokkal erősebb progesztin megelőzve a progeszteronunkat rákapcsolódik a számára fenntartott receptorra és nem biztos, hogy csak a megfelelő üzenetet fogja közvetíteni.

Itt ajánlom mindenki figyelmébe a progesztinek, fogamzásgátlók tobozában lévő figyelmeztetések elolvasását!